Het irrationeel optimisme van Theo Jansen

Een businessmodel is als het irrationeel optimisme van Theo Jansen
door Ronald van Tol, organisatie adviseur Levende Cijfers

Theo Jansen maakt strandbeesten. Uit elektriciteitsbuizen opgetrokken mechanieken, die gebruik makend van de wind zich voort bewegen, meestal over het strand. Het is een geweldige kunst te bedenken hoe mechanieken moeten worden gemaakt om het strandbeest zich voort te laten bewegen. Een nog grotere kunst is het maken van die mechanieken, moeilijker dan zoals ze bedacht zijn. De werkelijkheid laat dan het optimisme van het idee zien. Echter wat diepe indruk maakt is zijn beperking tot de elektriciteitsbuizen. Het is niet alleen het beest dat magisch beweegt en bewondering opwekt, maar ook het je bewust worden van het creatieproces. Indachtig de grote schepping waarin ook één soort materiaal gebruikt: eiwit.
De kunstenaar laat echter niet alleen de beesten bewegen. “Zij leven dan voor mij.” Als er leven is, is er ook voortplanting. Groei van de populatie. Dat gebeurt op twee manieren: Enerzijds doet hij dat door nieuwe te bedenken en te creëren. Anderzijds doet hij dat door de DNA code vrij te geven. Mensen kunnen zelf hun beesten maken op basis van de ideeën van Theo. Zij kunnen deze beesten zelf maken op een 3D printer. Maar ook zijn ze in staat zelf te ontwerpen en te printen. Wat er dan gebeurt is hem onbekend, out of control. Overal ter wereld ontstaan strandbeesten door anderen gemaakt. Een combinatie van DNA en daarmee ongebreidelde voortplanting.
Met elk nieuw wezen, strandwezen, wordt de schepper herhaald. De roem van de schepper neemt toe op onnavolgbare wijze; chaotisch zoals fractals werken. Zijn bekendheid neemt toe en daardoor neemt zijn aantrekkelijkheid toe. Inmiddels exposeert hij in vele landen ter wereld. Juist door andere omstandigheden aldaar vindt hij dan weer nieuwe technieken en verrijkt hij zijn kennis en past aan.
Survival of the fittest, waarmee hij de volgende fase bereikt: evolutie. De beesten planten zich niet alleen voort maar verbeteren zichzelf ook. Wat niet werkt sterft, wat wel werkt en zich vernieuwt heeft nieuwe kansen. Theo bedenkt nieuwe technieken, zoals de beesten zichzelf laten keren, wanneer zij in het water lopen. Daarbij valt de bedachte techniek in de werkelijkheid vaak tegen: de meeste verrassingen zijn teleurstellingen. Theo noemt dat irrationeel optimisme. Je kunt het ook de ontwikkeling van een verdienmodel noemen. Hoe ontwikkelt jouw business zich?

Share this postGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *