Take it personal

Naast een kast voor mijn e-books heb ik nog een fysieke boekenkast. In deze dagen had ik de tijd, naast het maken van een nieuwe website, door deze fysieke boekenkast te gaan. Ik kwam het boek van Anita Roddick, “Trek het je aan” weer tegen. Het boek verscheen in 2001. Ik herinner me nog de impact van het boek op mijzelf. De inhoud, de andere kant van het nieuws, bijvoorbeeld traangas beschreven vanuit de ontvanger. Ook de sterke vormgeving van het boek met goed fotowerk en kleur in harmonie met de inhoud van het boek. Een knap werk. En nu lees ik het weer; het maakt weer indruk.

In het boek staat een stukje over hoe zij de waarde van het zakendoen leerde. In het café van haar moeder. “Het werken daar leerde me dat zakendoen geen financiële wetenschap is. Het ging in de allereerste plaats om de uitwisseling, om kopen en verkopen.” En even verder: “Het betekende dat ze haar hart en menselijkheid meenam naar haar werk… deze waarden even essentieel zijn voor zakendoen als voor het leven.” Roddick heeft het over “Eerbiedige handel”.

Het boek heet “Trek het je aan.” In het Engels: “Take it personal”. De eerste keer dat ik die uitdrukking tegen kwam was in een project, maar dan in de ontkennende vorm: “Don’t take it personal.” Dat kwam er dan op neer dat iemand je niet als persoon ziet maar als functionaris. Zakelijk kun je je dan meer veroorloven bij het nemen van maatregelen. Een excuus voor een Win – lose situatie. In welke mate het dan lukt om je zelf als niet persoonlijk te zien doet er even niet toe.

“Trek het je aan” is wat we vandaag Duurzaamheid zouden kunnen noemen. Gewoon wel naar mensen kijken en dan toch een lastige maatregel nemen, maar dan iets creëren waarbij iedereen wint. Niet de waan van de dag, niet het resultaat over drie maanden, geen onnodige wissel trekken op dat wat op aarde beschikbaar is maar hoe worden we hier, allen beter van.

Eerbiedige handel. Ik vind het een mooie gedachte en een goede wens voor 2017.

Share this postOne thought on “Take it personal

  1. Ja, toen was duurzaamheid heel gewoon. Neem de SPAR, een winkelketen die in Nederland nauwelijks nog bestaat. Spar staat voor ‘samen profiteren allen regelmatig’, dat was de gedachte achter deze inkoop combinatie. Zakendoen met de menselijke maat, er is weer belangstelling voor aan het ontstaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *