Het is verrassend te zien dat de werelden van ondernemers en gemeente zo weinig geintegreerd zijn. De roep om burgerparticipatie is gerechtvaardigd omdat beide veel aan elkaar kunnen hebben.
De MKB vereniging wilde wel aan tafel bij de wethouder maar had geen agenda. De wethouder had geen paragraaf economie, sterker er was geen commissie voor in de raad, terwijl een groot deel van de bevolking toch afhankelijk was van de ondernemingen.
Het bestuur van de MKB vereniging heeft het initiatief genomen om het proces van participatie in gang te zetten. 'Hoe' is in de loop van het traject bedacht.
Duidelijk was dat het een gezamenlijk verhaal moest worden en dat zoveel mogelijk partijen betrokken zouden moeten worden. Als een soort stand van zaken opmaken is gestart met interviews over economische thema's. Daarmee introduceerde de MKB vereniging zich en werd het vertrekpunt duidelijk. Het initiatief kreeg een naam: Samenspel.
Daarna zijn verschillende dialoogavonden gehouden en daarmee leerden de betrokkenen elkaar en elkaars visie kennen. De vorm was de dialoog omdat daarmee het luisteren wordt bevorderd.
De resultaten van de avonden en de interviews zijn verschenen in publicaties: Eén over citymarketing gericht op alle doelgroepen van een gemeente. Wonen, werken en recreëren. De andere publicatie betrof de economie en vraagstukken die daar (als eerste) zouden moeten worden aangepakt: monocultuur, aansluiting onderwijs en arbeidsmarkt, Een agenda van ondernemers, ambtenaren en politiek.
De methodiek staat beschreven in twee boekjes van deze casus. Als u geïnteresseerd bent neem dan contact op.