Het bereiken van doelen is geen zekerheid, het idee van de maakbaarheid is een illusie gebleken. Er zijn risico's verbonden aan ambitie en met die risico's wil je kunnen omgaan. Ambitie of niet: je wil altijd kunnen leveren om verlies aan klanten te voorkomen en claims te vermijden. Helaas worden risico's minder voorspelbaar en voltrekken scenario's zich sneller vooral door snelle communicatie.
Risicomanagement is vooral kunnen inschatten hoe de omgeving verandert en welke invloed er is op de onderneming, haar strategie om doelen te bereiken en haar maximale verplichtingen te leveren. Om vervolgens plannen te hebben als ambitie of bestaansrecht bedreigd wordt.
Sommige risico's kunnen worden vermeden en je kunt je wapenen tegen de invloed. Neem maar als voorbeeld het hedgen tegen valutaschommelingen of olie of gasprijzen.
Hier werken sommige verzekeringen prima eventueel aangevuld met preventieve maatregelen.
Maar sommige risico's ken je pas als de ramp zich voltrekt, zoals bij brand of een cyber aanval. Ook hier is preventie belangrijk, alsmede een verzekering, maar je weet dat het onvoldoende is om het risico te verkleinen. Juist daarom maak je plannen om de continuïteit te waarborgen terwijl risico's zich voltrekken. Schade beperking is één ding, maar altijd kunnen leveren is van andere orde. En belangrijker: machines zijn vervangbaar, maar verloren klanten niet.
Het is opvallend hoe gemakkelijk soms over risico's gedacht wordt. "Bij ons is er nooit brand geweest, dus zal het ook niet voorkomen." Bij al die ondernemingen die wel in brand zijn gevlogen was het ook de eerste keer. Bij cyber risico is niet de vraag of maar wanneer het zich manifesteert. De kans op een hack is aanzienlijk groter geworden de laatste jaren. Onder meer door markten waarop gehandeld wordt in ransomware (RAAS).
Levende cijfers Organisatie Advies ontwikkelt risico analyses samen met u en assisteert in het inventariseren en doordenken van de risico en mogelijke oorzaken. Samen maken we daarna diverse plannen ' Om altijd te kunnen leveren' .
Dit kunnen strategische plannen zijn om structureel meer weerbaarheid te creëren, door bijvoorbeeld segmentering, fysiek of digitaal. Ook meer operationele plannen kunnen worden gemaakt, waarin niet alleen een draaiboek voor vervanging, maar ook de organisatie voor die vervanging wordt vormgegeven.
Belangrijk bij die plannen praktisch en concreet worden tot aan daadwerkelijke afspraken toe, anders is het alleen maar papier.
Ook is oefening van belang, omdat in de oefening het ontwerp verbetert en omdat die oefening automatiseert en daar heb je op het moment van een calamiteit heel veel aan. Bovendien dwingt het tot concreet worden. Zo krijg je dus niet alleen een plan, maar ook hier een vaardigheid aangereikt.
En tot slot een oefening alsof er een noodsituatie is draagt aanzienlijk bij aan de team spirit in een directie of management team. Daarna functioneer het team beter, zeker wanneer er besluiten genomen moeten worden. Zo'n oefening is een meer dan uitstekende invulling van je strategiedag.
Levende Cijfers Organisatie Advies is het bureau van Ronald van Tol. Al of niet met inschakeling van partners lever ik de gevraagde expertise en vaardigheid voor uw vraagstuk, zodat er een goede oplossing komt en u met vertrouwen verder kan.
Wilt u eens kennis maken? Laat hier uw mailadres achter of bel zelf even: 06 22 21 20 23..